Kelebihan Air Beralkali

Apakah air yang masuk ke rumah anda selamat untuk kegunaan seisi keluarga? Dalam menempuh era pembangunan yang begitu pesat, kita tidak dapat lari berdepan dengan sikap tidak bertanggungjawab sesetengah pihak yang tidak memperdulikan faktor kebersihan alam semulajadi. Sisa-sisa perkilangan dibuang begitu sahaja ke aliran sungai tanpa melalui proses rawatan pembuangan sisa yang sewajarnya. Sudah kerapkali disiarkan di media elektronik mengenai tindakan sesetengah pihak yang membuang minyak enjin terpakai ke dalam sungai. Umum tentu tahu bahawa bekalan air bersih ke premis mereka adalah datangnya dari sumber air sungai. Tindakan ini bukan sahaja menjejaskan eko-sistem sungai tetapi ia juga mendatangkan kesan bahaya kepada manusia.

Air yang mengalir masuk ke kawasan perumahan ini semakin tercemar dan menjadi semakin berasid. Kandungan klorinnya juga agak tinggi sehinggakan jika anda membela ikan peliharaan di dalam akuarium dan anda menggunakan air paip untuk mengisi akuarium anda, akan kelihatan ikan-ikan tersebut berenang dalam keadaan tidak stabil. Ikan-ikan yang sensitif akhirnya akan mati secara perlahan-lahan. Oleh kerana itulah beberapa sukatan anti-klorin perlu dimasukkan setiap kali anda menukar air akuarium.

Selain itu, anda mungkin tidak perasan akan kejernihan air yang masuk ke rumah anda mengandungi segala jenis kekotoran yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Jika dituang ke dalam gelas lutsinar, warna memang nampak jernih tetapi hakikatnya TIDAK.

Kelebihan Air Beralkali

Air tersebut juga belum mencapai tahap alkali yang sesuai untuk tubuh manusia. Kelebihan air beralkali adalah bertujuan meneutralkan tahap keasidan badan yang berlebihan. Antara kesan negatif buat mereka yang mempunyai paras asid dalam badan yang tinggi adalah seperti berikut :
  • Gout
  • Kencing manis
  • Jantung
  • Darah tinggi
  • Penyakit buah pinggang
  • Kanser
  • Darah rendah
  • Sembelit

Ketidakseimbangan PH cecair dalam tubuh manusia disebabkan oleh kepekatan asid yang tinggi. Bagi seseorang yang mempunyai paras asid dalam badan yang normal, sukatan yang sewajarnya adalah 3.6mg/dl - 8.3mg/dl. Untuk nilai PH pula adalah sekitar 6.8 - 7.2. Keseimbangan makanan pula diukur dalam nisbah 80% makanan beralkali dan 20% makanan berasid supaya badan kekal sihat di tahap optimum. Kestabilan PH dalam badan mampu meningkatkan sistem ketahanan badan dan meningkatkan kadar metabolisme badan.

Di antara organ badan yang paling berasid adalah perut kerana ia menghasilkan asid hidroklorik untuk mencerna makanan. Amalan pengambilan makanan berasid yang terlalu kerap seperti daging, makanan laut dan makanan terproses (makanan dalam tin), boleh menjejaskan sistem pencernaan lantas meningkatkan kadar penyerapan asid dalam badan. 

Kelebihan air beralkali adalah untuk menyeimbangkan paras asid dalam badan kerana air diperlukan oleh badan untuk memproses makanan dan minuman yang diambil oleh seseorang. Semakin tinggi kadar PH dalam minuman, semakin rendah kadar keasidan badan seseorang.

Concentrated Mineral Drops atau CMD mampu membantu menyelesaikan masalah lebihan asid dalam badan. Ia mengandungi pekatan alkali yang diambil bersama minuman atau dimasukkan ke dalam makanan. Keberkesanan CMD dapat dilihat pada beberapa siri testimoni yang diberikan oleh mereka yang telah menggunakannya.